بازیافت طلا

بازیافت طلا

Baziafttala
بازیافت طلا

بازیافت طلا

Baziafttala

ایده جالب برای جداسازی طلا از بردهای الکترونیک با کمک اسید نیتریک


Interesting idea for separating gold from electronic boards using nitric acid

جداسازی طلا از بردهای الکترونیک روش های مختلفی دارد که در این مقاله به طور کامل توضیح داده شده است. این مقاله فرآیند استخراج طلا را بررسی می‌کند، روش‌های سنتی و مدرن را نشان می‌دهد و نگاهی اجمالی به تکنیک‌های نوآورانه مانند بازیابی گلد از بردهای الکترونیکی با کمک اسید نیتریک ارائه می‌دهد. در ادامه با ما همراه شوید.

گوشی هوشمند و سایر وسایل الکترونیکی که برای چندین ساعت در روز برای کار، مطالعه، سرگرمی از آن ها استفاده می کنیم در واقع، معادن واقعی فلزات گرانبها هستند. در داخل آنها عناصری با ارزش اقتصادی بسیار زیاد وجود دارد، که طلا یکی از گرانبهاترین آنها است.

 

 

استخراج طلا از بردهای الکترونیک

تحقیقات انجام شده توسط دانشگاه ادینبورگ، اسکاتلند، روش شیمیایی خاصی را پیشنهاد نموده است که با کمک آن طلا را، از سایر فلزات کم ارزش، جدا می کند. در واقع، گلد توسط سازندگان دستگاه های الکترونیکی به دلیل خاصیت رسانایی الکتریکی بالای آن، حتی در سطح میکروسکوپی استفاده می شود. تخمین زده می شود که از این عنصر سالانه 300 تن در دستگاه های الکترونیکی استفاده می شود.

به طور متوسط، یک گوشی هوشمند می‌تواند تا 0.035 گرم گلد داشته باشد، این مقدار در حجم بالای برد های الکترونیکی می تواند قابل توجه باشد. برای استخراج آن، از محلول تیزاب سلطانی ( اسید نیتریک و هیدروکلریک اسید) استفاده می کنند.

چگونه طلا را در تلفن همراه بازیابی کنیم؟

برای بازیابی این عنصر، ابتدا باید دستگاه را بازکرده و برد الکترونیکی موجود در آن را خارج نمایید. بازیابی قطعات کاملاً ساخته شده از گلد نسبتاً ساده و سریع است، در حالی که برای قطعاتی که فقط دارای مقدار کمی از آن هستند، عملیات طولانی و پیچیده می شود، زیرا آنها به مواد شیمیایی لازم برای جداسازی طلا از سایر اجزا نیاز دارند.

برای ادامه بازیابی طلا از گوشی هوشمند خود، باید از مواد شیمیایی مختلفی مانند اسید هیدروکلریک، آب مقطر، اوره یا متابی سولفیت سدیم استفاده کنید.

برای جداسازی گلد از برد های الکترونیکی باید از محلول  70 درصد اسید نیتریک و 30 درصد اسید هیدروکلریک استفاده شود. این ترکیب به حل شدن این عنصر کمک می کند.

مراحل بدست آمدن طلا از بردهای الکترونیک با کمک سرکه و تیزاب عبارتند از:

گام اول: در ابتدا بردهای الکترونیک را جداسازی می کنیم (در اینجا 500 گرم برد الکترونیک برای استخراج طلا مورد آزمایش قرار گرفته است).

گام دوم: سپس اسید استیک خوراکی 12 درصد را به بردها اضافه میکنیم

گام سوم: بعد 100میلی لیتر هیدروژن پراکسید 6 درصد را به آن می افزاییم

گام چهارم: ترکیب بوجود آمده را به مدت 15 الی 20 روز کنار میگذاریم، بعد از 17 روز ذرات طلا در محلول حل شده اند

گام پنجم: سپس بردهای موجود را از محلول با کمک صافی خارج میکنیم

گام ششم: بردها را با آب شست و شو می دهیم

گام هفتم: سپس با کمک کاغذ صافی محلول را صاف میکنیم

گام هشتم: رسوبی را که بر روی کاغذ صافی تشکیل شده است، از کاغذ صافی جدا میکنیم

گام نهم: در این مرحله 50 میلی لیتر تیزاب سلطانی به آن اضافه میکنیم

گام دهم: سپس در دمای 90 درجه آن را به مدت ده دقیقه حرارت میدهیم

گام یازدهم: بعد آن را با کمک sncl2  چک میکنیم تا از وجود طلا مطمئن شویم. تنها چند قطره از این ماده کافیست. در صورت وجود طلا، رنگ آن مشکی خواهد شد

گام دوازدهم: سپس مخلوط را مجددا فیلتر میکنیم

گام سیزدهم: مقداری سدیم متا بی سولفیت را در آب حل میکنیم و به محلول زیر صافی اضافه میکنیم

گام چهاردهم: مجددا مقداری آب به محلول می افزاییم و آن را یک شبانه روز کنار میگذاریم، روز بعد رسوب طلا در ته ظرف دیده میشود

گام پانزدهم: سپس آب اضافه روی رسوب را دور میریزیم و آب گرم را اضافه میکنیم. آن را ده دقیقه کنار میگذاریم

گام شانزدهم: محلول حاوی طلا بعد از 10 دقیقه مجددا رسوب میکند. آب اضافه روی رسوب را دور میریزیم

گام هفدهم: فرآیند شست و شوی رسوب با آب گرم را 2 الی 3 مرتبه تکرار میکنیم

گام هجدهم: سپس رسوب را با کمک هات ایر خشک میکنیم، رسوب بطور کامل خشک میشود

گام نوزدهم: در این مرحله رسوب را با سدیم کربنات مخلوط میکنیم

گام بیستم: رسوب را به بوته چینی انتقال و مجددا آن را حرارت میدهیم ( نقطه ذوب طلا حدود 1064 درجه است)

گام بیست و یکم: مقداری بوراکس به آن اضافه میکنیم

گام بیست و دوم: سپس آن را با اسید سولفوریک شست و شو می دهیم

گام آخر: در آخر از هر 500 گرم برد الکترونیکی که داشتیم توانستیم حدود 0.46 گرم طلای 22 عیار استخراج نماییم.

 

طلا در کدام اشیاء الکترونیکی دیگر یافت می شود؟

بر اساس گزارشات منتشر شده، ارزش طلا و نقره دور ریخته شده همراه با زباله های الکترونیکی در ایتالیا حدود 15 میلیارد یورو در سال است که در سطح جهان، تا 50 میلیون تن زباله الکترونیکی در سال تولید می کند – معادل 6000 برابر حجم برج ایفل – و 3 تا 4 درصد در سال رشد دارد. اروپا دومین تولید کننده بزرگ زباله های الکترونیکی در جهان است و سالانه حدود 12.3 میلیون تن تجهیزات الکترونیکی و باتری را دور می ریزد. 330000 تن مس و 31 تن گلد در داخل این بردها پنهان شده است. و از آنجایی که تجهیزات قدیمی‌تر معمولاً حاوی مقدار بیشتری از این فلزات نسبت به دستگاه‌های جدیدتر هستند، اگر بخواهیم همه آنها را بازیابی کنیم، می تواند پاسخگوی تولید 14.3 میلیون تن تجهیزات الکترونیکی و باتری‌هایی که اروپایی‌ها هر سال می‌خرند باشد.

طلا، در برابر خوردگی مقاوم است، زیرا در تماس با اکسیژن اکسید نمی شود و بادوام است، می تواند در برابر اشعه مادون قرمز مقاومت کند. در واقع، پیچیده ترین دستگاه های الکترونیکی مدرن حداقل مقدار کمی گلد در داخل خود دارند.

مقداری از این عنصر در کامپیوترها و لپ‌تاپ‌ها، از مادربردها و پردازنده‌های مرکزی، تلفن‌های قدیمی‌تر، دستگاه‌های VCR، سیستم‌های صوتی و نیمه‌ رساناها یافت می‌شود.

قطعات کامپیوتر دارای بیشترین طلا هستند: از مادربردها، مدارهای مجتمع، کنتاکت ها، پین ها و بردهای مدار چاپی.

سایر عناصر با ارزش در بردهای الکترونیکی

فراوان ترین ماده ای که تولیدکنندگان در داخل تلفن همراه، استفاده می کنند، مس است. از طرف دیگر، تانتالیوم برای ساخت رساناها و میکرو خازن ها استفاده می شود. نئودیمیم و گادولینیوم قسمت های مغناطیسی میکروفون و بلندگو را تشکیل می دهند، دیسپروزیم، پراسئودیمیم و تربیوم به دستگاه اجازه ارتعاش می دهند. نیکل نیز در این برد ها، الکتریسیته را هدایت می کند. آرسنیک، فسفر، آنتیموان و گالیم برای بلندگوها و میکروفون ها استفاده می شود. برای لحیم کردن لوازم الکترونیکی گوشی، قلع و سرب کاربرد دارد. در دستگاه های جدید لحیم کاری از سرب استفاده نمی شود، در عوض مخلوطی از نقره، مس و قلع جایگزین می شود.

چگونه می توان طلا را از کامپیوتر بازیابی کرد؟

روند بازیابی فلز گرانبها از کامپیوتر همان چیزی است که برای گوشی هوشمند گفته شد. اگر مقادیر گلد در تلفن‌های همراه حداقل باشد، در رایانه‌ها ممکن است بیشتر باشد و حتی به نیم گرم طلا برسد.


استخراج طلا از بردهای الکترونیک

 

روش های خانگی استخراج طلا

ساده ترین راه موجود برای استخراج طلا از برد های الکترونیک در متن بالا به طور کامل توضیح داده شده است. با این حال لازم است بدانید که هیچ روش خانگی برای استخراج ای عنصر وجود ندارد. مواد شیمیایی مورد نیاز در این آزمایش بسیار خطرناک هستند و توصیه می شود حتما فرایند های فوق را در آزمایشگاه و با رعایت نکات ایمنی انجام دهید.